Stro

Als het graan gedorst is breken er voor ons zeer drukken tijden aan. Het stro moet zo droog mogelijk geperst en opgeslagen worden. Dit bekent met ons klimaat dus bijna altijd direct na het dorsen van het graan. Zodra er een pak geperst is beginnen we met het laden om het stro droog binnen in de opslag te krijgen. Wij halen veel stro op in Zeeland (traditioneel een grote leverancier van tarwe). Hiervoor hebben wij twee vrachtwagencombinaties in gebruik. Ook komt het voor dat wij in deze drukke periode nog extra materieel inhuren.

Stalbodembedekking

Het traditionele bed bestaat uit stro. Voor paarden, koeien en andere (huis)dieren is zo'n warm, elastisch bed ook prettig. Ze kunnen erin gaan liggen, glijden niet uit en hebben wat te knabbelen. Dit gaat verveling en stalondeugden tegen. De voordelen voor de eigenaar:

  • bodembedekking is makkelijk hanteerbaar
  • overal verkrijgbaar
  • relatief goedkoop

Dat geldt vooral voor de grote balen, die stro bevatten waarvan de stengels minder gekneusd en gesneden zijn.

Stro bestaat uit de droge bloeistengels van graanplanten.
stro-baal

Bij het maaidorsen van graan blijven de plantenstengels met de uitgedorste aren achter op het land. Deze worden tot grote  rechthoekige strobalen (stropakken) samengeperst. Ook wordt meer en meer stro ondergeploegd. Hooi is gedroogd gras.